HEMATOLOGICAL PARAMETERS AND MICRO BIOCENOSIS GASTROINTESTINAL TRACT OF CALVES FED WITH THE FEED ADDITIVE “LAKTUR”

Larisa Anatolievna Morozova, Ivan Nikolaevich Mikolajczyk, Evgeny Vladimirovich Dostovalov

Abstract


In the last decade the concept of probiotics has undergone significant changes. It shows increasing attention of researchers in structural components and metabolic products of probiotic microorganisms. These changes are associated with the extension of the concepts of biological effectiveness of probiotics and detecting the fact that the structural elements of the cells and their metabolites in many cases are at least equally effective. Feed probiotic preparations are widely used in animal husbandry practices, allow improving the existing system of modern rational animal feed. Lactic acid bacteria, streptococcus bacteria and Bacillus subtilize, a part of the enzymatically-probiotic feed additive “Laktur” mobilize useful synthesis of biologically active components in the body, inhibit the growth of opportunistic pathogens, restore normal intestinal microbiocenosis and contribute to the prevention of gastrointestinal diseases of animals. Hematologic studies revealed that the feed additive “Laktur” through a variety of functions has a positive effect on erythropoiesis calves. Thus, the number of erythrocytes in the blood of calves treated with the feed additive “Laktur” in a dose of 1.25 kg/ton by weight of the concentrated feed was more than the control animals at 8.24 % (P < 0.05), hemoglobin – 8, 23 % (P <0.05), residual nitrogen – 17.28 at%, the content of the inorganic calcium and phosphorus – and 17.35 to 8.23 %, respectively. The level of albumin fraction was larger in this group compared with the control to 3.07 %. Microbiological studies of feces in calves 120 days of age showed that the gut contents of animals fed probiotic feed additive “Laktur” lactobacillus dominated. Thus, in calves feces receiving feed supplement “Laktur” in a dose of 1.25 kg/t, the number of lactobacilli was 8,690,000 cfu/g, at 3.23 million CFU/g, or 59.16 % (P < 0.05) than the control group. Also, in experimental groups of calves feces increased amount of bifid bacteria and averaged 4,350,000 CFU/g, which is 46.96% more than the control group. Meanwhile, the number of E. coli in the intestine of calves content decreased and the experimental groups averaged 4.32 million CFU/g, which is 65.28 % lower compared with the control.


Keywords


calves; feeding; probiotic feed additive; microbiocenosis; morphological and biochemical parameters of blood

References


Левахин, В.И. Выращивание и откорм молодняка казахской белоголовой породы / В.И. Левахин, А.В. Харламов // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. – №12. – 2010. – С. 7-13.

Козлов, А.С. Эффективная система выращивания ремонтного молодняка – важное условие увеличения производства молока / А.С. Козлов // Вестник ОрелГАУ. – 2010. – №3. – С. 82-84.

Волгин, В. Влияние роста и развития телят на будущие удои / В. Волгин, О. Васильева // Животноводство России. – 2011. – №4. – С. 23-25.

Миколайчик, И.Н. Современные технологии повышения эффектив-ности выращивания молодняка крупного рогатого скота / И.Н. Миколайчик, Л.А. Морозова, А.А. Матасов // Вестник ОрелГАУ. – 2012. – № 2 (35). – С. 149-153.

Миколайчик, И.Н. Современные аспекты выращивания молодняка крупного рогатого скота / И.Н. Миколайчик, Л.А. Морозова, А.А. Матасов // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. – 2014. – С. 17-25.

Егоров, И. Использование пробиотика в кормлении сельскохозяй-ственных животных / И. Егоров, П. Паньков // Комбикорма. – 2006. – №1. – С. 208.

Гаврилова, Н.Н. Создание пробиотиков широкого спектра действия / Н.Н. Гаврилова, И.А. Ратникова // Тезисы докладов на Международном конгрессе «Биотехнология – состояние и перспективы развития». – Москва. – 2010. – С. 471.

Гудков, С.А. Использование бифидобактерий в животноводстве / С.А. Гудков, В.И. Скобелев, Э.Ф. Кравченко // Бифидобактерии и их использование в клинике медицинской промышленности и сель-ском хозяйстве: Сб. науч. труд. Московский НИИ эпидемиологии и микробиологии им. Г.Н. Габричевского. – Москва. – 1986. – С. 167-172.

Данилевская, Н.В. Фармакологические аспекты применения пробиотиков / Н.В. Данилевская // Ветеринария. – 2005. – №11. – С. 6-9.

Левахин, В. Пробиотик лактобифадол в кормлении молодняка / В. Левахин, В. Швиндт, Т. Тимофеева // Молочное и мясное скотоводство. – 2006. – № 7. – С. 23-25.

Малик, Н.И. Ветеринарные пробиотические препараты / Н.И. Малик, А.Н. Панин // Ветеринария. – 2001. – №1. – С. 46-51.

Папуниди, К.Х. Влияние пробиотиков на микрофлору желудочно-кишечного тракта новорожденных телят / К.Х. Папуниди, Г.Ш. Закирова // Ветеринарный врач. – №.4. – 2006. – С. 29-30.

Морозова, Л.А. Влияние кормовой добавки «Лактур» на интенсивность роста и гематологические показатели телят / Л.А. Морозова, И.Н. Миколайчик, Е.В. Достовалов // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. – 2014. – №12. – С. 19-25.

Овсянников, А.И. Основы опытного дела в животноводстве / А.И. Овсянников. – М.: Колос. – 1976. – С. 91.

Калашников, А.П. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных / А.П. Калашников [и др.]. – Справочное пособие. – 3-е изд., перераб. и доп. – Москва. – 2003. – 456 с.

Клетикова, Л. В. Влияние пробиотических препаратов «Лактур» и «Бифитрилак» на яичную продуктивность и обмен веществ у кур: дис…доктора биол. наук / Л.В. Клетикова. – Саранск. – 2012. – 268 с.

Осипова, Н.А. Лабораторные исследования крови животных / Н.А. Осипова, С.Н. Магер, Ю.Г. Попов. – Новосибирск. – 2003. – 48 с.

Сбойчаков, В.Б. Санитарная микробиология / В.Б. Сбойчаков. – М.: ГЭОТАР-Медиа. – 2007. – 192 с.

Плохинский, Н.А. Руководство по биометрии для зоотехников / Н.А. Плохинский. – М.: Колос. – 1969. – 256 с.

Алексин, М.М. Сравнительная профилактическая эффективность энтерофибидина и лактобактерина при диспепсии у новорожденных телят: афторреф. дис. канд. вет. наук. / М.М. Алексин. – Витебск: Витебская гос. акад. вет. медицины. – 1996. – 19 с.

Миклаш, Е.А. Гематологические показатели и формирование микробиоценоза желудочно-кишечного тракта телят при использовании пробиотиков / Е.А. Миклаш, Л.С. Кипцевич, М.А. Каврус, Н.И. Астапович, Г.И. Новик // Известия Национальной академии наук Беларуси. Серия аграрных наук. – 2004. – №3. – С. 46-50.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.